Дали говоря правилно?

22 Април, 2015
9 коментара
Днес избрах да пиша по една според мен болезнена за обществото тема, а именно - правоговор. Неоспорим е фактът, че тази тема е била обект на обсъждане безброй пъти - в сутрешни блокове, в различни предавания, в интернет форуми и блогове, в научни статии и къде ли още не. Тук аз искам да изкажа своето лично мнение по този въпрос, макар и да не се хареса на всички, а и не очаквам това да се случи, защото различни хора - различни мнения.
За жалост в училище не съм си поставял за цел да говоря правилно, но това не означава, че не мога да го правя. Бях отличен ученик, много старателен и изпълнителен. Знаех, че трябва да уча, ако искам да постигна нещо в живота си. Да бъда грамотен беше едно от многото неща, които трябваше да усвоя. Именно затова се трудих усърдно и смятам, че успях да го постигна. За съжаление днес в ежедневието си не говоря много правилно, но не съжалявам за нито едно положено усилие. Това, че не говоря правилно, не ме прави неграмотен. Достатъчно ми е да знам, че ако поискам, мога да говоря както трябва. А и някак си ми е по-добре хората да си мислят, че съм от тези, които говорят неправилно. Често в ежедневието си ставаме свидетели на подигравки относно грамотността. Поради тази причина на мен ми е изгодно да ме подценяват и да ме мислят за неграмотен, но когато отвърна подобаващо на подигравките, тогава аз започвам да се присмивам. Целта ми е поне малко да повлияя на хората като ги накарам да се замислят върху своята култура и език. Писна ми навсякъде около мен да преобладава простотията.
Толкова от мен, изчерпах се. Да, ще кажете "доста кратко". Така е, кратко е, но пък е искрено мнение. Надявам се с думите си да не съм засегнал някого. Смятам, че се изказах в рамките на нормалното.
ЕТИКЕТИ

Коментари

Анонимен
#9 от Shinta
23 Май, 2015 | 16:59
Напиши отговор
Your articles are for when it abtsluoely, positively, needs to be understood overnight. http://kgnmzngqbr.com [url=http://qvrrikjrl.com]qvrrikjrl[/url] [link=http://jkvevgc.com]jkvevgc[/link]
Анонимен
#8 от Marah
23 Май, 2015 | 10:26
Напиши отговор
Hey, that's a clever way of thinikng about it.
Анонимен
#7 от Tommy
23 Май, 2015 | 03:47
Напиши отговор
What a great recruose this text is. http://hvtyyxnbp.com [url=http://vcmndoeejni.com]vcmndoeejni[/url] [link=http://lxuwnqqt.com]lxuwnqqt[/link]
Анонимен
#6 от Ameer
22 Май, 2015 | 20:28
Напиши отговор
It's great to find an expert who can expilan things so well
Анонимен
#5 от Oca
16 Май, 2015 | 10:11
Напиши отговор
Well madmaacia nuts, how about that.
Анонимен
#4 от Йордан
23 Април, 2015 | 14:51
Напиши отговор
отговор на #3 »
Не знам дали съм по-умен и интелигентен, но със сигурност съм културен, възпитан и си знам мястото. За жалост сте напълно права относно днешната ситуация в страната ни. Когато си грамотен, интелигентен, възпитан и т.н., всички те гледат странно.
Анонимен
#3 от Илияна
23 Април, 2015 | 00:19
Напиши отговор
Искреността е нещо страхотно. Видях че си на 21 години и те поздравявам за написаното - малко хора могат да се похвалят с толкова добър български език, който ти имаш! Браво, продължавай само така! Колкото до това, което си написал - да, напълно съм съгласна с теб, често е необходимо да се съобразяваме със средата, в която живеем. За жалост в България днес грамотните хора с разум са малцинство, затова гледат на тях по този начин. Но се радвам, че има такива като теб, защото след време ти ще си лидер, за разлика от онези, които сега те гледат пренебрежително заради това, че си по-умен и културен от тях!
Анонимен
#2 от Yordan
22 Април, 2015 | 23:41
Напиши отговор
отговор на #1 »
Благодаря Ви. Радвам се, че някой оценява искреността ми! :)
Анонимен
#1 от Илияна
22 Април, 2015 | 23:35
Напиши отговор
Много ми хареса статията!
Добави коментар