25 малки тайни на щастието

30 Юни, 2016
1 коментар

Една усмивка никому не би навредила, а по презумция подскачането от щастие е едно доста добро упражнение….

…или поне така си мислим ние от Дамски Клуб. А нашето скромно предложение от последващите редове е всекидневната тренировка, която нашият екип настоява да следвате стриктно за добра аура, високи трептения на честотите ви и всичко, което би ви накарало да сте просто…. по-щастливи!

Високата заплата, скъпата лъскава кола, голямата къща или свенливо кътаните за „черни дни“ спестявания, похарчени за една невероятна почивка на далечна дестинация са определено условия, които биха ви накарали да се чувтсвате по-добре, но не всеки може да ги постигне така лесно. А и не са гаранция за щастлив ден J Усмивката не се поражда само от крещящите „аз съм скъпа марка дрехи/обувки/аксесоари“ опаковки. Усмивката е в любовта към живота, към хората около нас и най-вече – КЪМ САМИТЕ НАС. А и какво по-хубаво от това да ни обича най-прекрасният човек на света – а именно самите ние.

НО…всичко това (както и високата заплата, скъпата кола, голямата къща и тинтири-минтири…) изисква усилие. Но поне успокоението идва от факта, че нашата рецепта за щастие е доста простичка, лесничка и определено може да се „сготви“ и от начинаещи (…нещо като пържени яйца…).

Вадете тетрадките и пишете прилежно тайните съставки:

  1. 8 часа сън, при приятна температура, един път дневно, подложен върху удобни чаршафчета с аромат на лавандула (чесън, праз, лук или други такива по-пикантни подправки не се препоръчват) или поне прах за пране. При необходимист и желание => подложете морните си тела и повече от един път на ден. И макар предишното да звучи леко хумористично, СЪНЯТ е изключително важно условие за щастие. Отпочиналият, разтоварен и възстановен организъм предразполага към по-добно психическо състояние, концентрация на ума и подобрени жизнени функции. Не само на себе си, но и на околните – семейство, приятели, колеги – не правите услуга ако вечно недоспали изнервяте както тях така и себе си. Здравият сън е пък към здравото тяло, а от там и към здрав ритъм на живот, здравословен режим, здрава психика и като цяло …. много здраве. А от това по-важно за момента НИЕ поне не се сещаме да има.

Нашето предложение (разбира се, че имаме такова…та ние винаги имаме какво да предложим) е този сън да бъде „гарнирам“ с приятна обстановка. А „приятна“ ние разбираме като уютна. Превърнете спалнята си в своя малък оазис . Поглезете сетивата си с простички, лесни и не особенно скъпи удоволствие. Нека спалнята ви се превърне във вашия свещен храм на щастието като просто добавите към обикновенната стая ( иначе казано „спално помещение“) любимите си цветове завивки, онази прекрасна свещ, която толкова дълго гледата в магазина отсреща, ароматни цветчета в красива, изящна купа, снимки на прекрасни лични моменти, които ви карат да се усмихвате всеки път щом ги погледнете. Изчистете и наредете „малкият си замък“ по своите фън шуи разбирания. Отделете малко средства и усилия, и сами залепете така бленуваният тапет.

25 малки тайни на щастието 2

И още по-важно: НЕ ДОПУСКАЙТЕ никой да навлиза там (е не напълно никой, но само този, с който бихте били щастливи). Нека тази едничка стая бъде неприкосновенна за външния свят, за реалните несгоди от всекидневието и лошите мисли. Легнете в собствената си постеля усмихнати. Носещи позитивизъм. Настроени да заспите така все едно с нетърпение очаквате да изживеете сякаш на яве поредният незабравим и приказен сън на нощта.

 2. Не отлагайте почивката си! Никога! И ако по-горе поговорихме за съня и физическата ви отмора, то тук имаме предвид така или иначе ограниченият ви (и според нас пределно недостатъчен) годишен отпуск. „Работа ще има винаги. Работата никога не свършва.“ До болка познатото клише, което всеки от нас много добре осъзнава и не веднъж е изричал е…. О, каква изненада… Е ИСТИНА. Неизменна и изконна истина. Не отменяйте плануваният отпуск, не пренебрегвайте поредното изминало лято пред компютъра, поредната Коледа, на която работихте, поредните зимни удоволствия, които отново пропуснахте. Само и само за да свършите (ако е възможно въобще) цялата работа на света.

Дори и сега да си мислите, че така правите услуга на себе си, на работодателя си, на колегите си – повярвайте ни, горчиво грешите. За да ги има, значи тези дни са нужни. Нужни са на всеки човек, на всяка институция. Наистина ли вярвате, че можете да сте „ударник за пример“ със златен ордер всеки час, ден след ден, година след година без почивка. Е, дори и така да си мислите сега (явно сте доста млади или вече полу луди J ) скоро ще загубите всичко, което така старателно сте описали в CV-то и което мигновенно е зашеметило ръководството. Просто защото умората и неприязънта, която ще започнете да изпитвате от еднообразието, биха убили и самия гений Пикасо.

Вземете своя отпуск както ви се полага и не отлагайте (повтаряме – НЕ ОТЛАГАЙТЕ). Починете на приятно място, с близки хора, с приятели или дори и у дома. Отърсете се от работата, от офиса, от рутината на пътя до заветния трон на работника. А и не лишавайте същите тези близки хора, приятели или дома си от щастието ВИЕ да сте с тях – с тяло и душа.

 3.„Любовта минава през стомаха“, а и „Гладна мечка, хоро не играе“. Насъщният, колкото и да се стараем често да го ограничаваме поради „тези-нови-бански“ причини, върти света на тънката си хрупкава коричка. Мислим, че нямате нужда от повече аргументи за да се убедите във властта на храната.

25 малки тайни на щастието 3

А сега се замислете за „чушките на мама“, „сърмите на баба“, „баницата на леля“… моля, спрете да мечтаете – да не забравяме все пак „тези-нови-бански“ килограми. Преди да продължите да четете, спрете и се замислете – какво е общото между всички тези гозби? Ако все още се колебаете, ние ще ви подскажем – ЛЮБОВТА. Любовта на мама, баба, леля, които с толкова грижи и „мерак“ са сготвили тези малки късчета щастие. Вкусната храна, домашната храна, която те могат да приготвят за вас и която САМИ можете да приготвите за СЕБЕ СИ, за любимия човек, самият ритуал по пазаруването, старанието, усърдието, което влагате, мотивират вашето същество и … ви правят щастливи. Гответе, Другари, Гответе! По-често, по-вкусно, по-емоционално. А след това се насладете на собственото си гениално постижение от пържени картофи все едно лично сте поставили началото на новата гурме култура за душата. Гответе и правете себе си щастливи.

 4.Мисълта се материализира. Не искате да вярвате? Доста по-гениални от нас хора (но не по-красиви!) са открили и доказали квантовата физика. „Аз мисля за щастие! Аз съм щастлив човек!“. Нека тази мантра бъде малкото начало на големият ви ден. А след това измислете и своя такава. Отделете минутка от сутринта си, погледнете това жадно за живот и щастие същество, което седи срещу вас и плахо ви поглежда от огледалото и му кажете – „Аз заслужавам щастие и днес ще го имам“. Мислете позитивно. Дори и да ви се чува като доста досадно твърдение, опитайте за ден, за два, за седмица дори. Старанието ви ще се отплати. А убедите ли веднъж поне себе си в истиността на „поредното клише“, много внимателно ще започнете да премервате не само изречената дума, но и всяка мисъл, която си позволявате да завладее красивата ви черепна кухина.

 

25 малки тайни на щастието 4

 5.Поканете слънцете в своя дом. Да, слънцето – съвсем буквално! Отваряйте прозореца, отмятайте завесите, вдигайте щорите и подреждайте всеки ден завивките на леглото си преди да отпътувате към поредният хаос на деня. Излезте на терасата (вашият покрив на света) и се усмихнете на слънчавите лъчи. Мрачно е навън? Вали проливен дъжд? Та нали точно във водата на земята се е зародил живота и света, такъв какъвто е създал и нас. Прегърнете природата и не й се сърдете – и ТЯ все пак е жена, има си и нейните лоши дни J

 6.Подредете живота си. Нямаме предвид разбира се да градите грандиозни планове ( а защо пък не…) – не, просто подредете мислите си, запишете ги дори. Систематизирайте задачите си. Купете си едно прекрасно малко тефтерче и записвайте. Каквото мислите, каквото чувствате, от каквото се нуждаете. Всичко написано изглежда по-добре, някак е красиво. Лесно и просто изказано. А живота не е толкова сложен, колкото сами можем да го направим, потънали в неразборията на собствения си (не)разум. Подредете и задачите си за деня. И след всеки малък успех, изпълнена мечта, осъществена мисъл или изплатена вноска – задрасквайте. И сами ще видите колко много сте постигнали, колко много крачки сте направили с все сили към собствения си Еверест, към ВАШЕТО щастие. А сега приемете и нашите аплодисменти! Вие можете толкова много, толкова неща…

 

25 малки тайни на щастието 5

 5.Пийте повече вода. Помните ли „тези-нови-бански“ от преди малко. Водичката чиста и бистра определено ще ви помогне доста за успешното ви и красиво натикване в тях. Но и освен това свежестта й ще изпълва цялото ви тяло. Организмът ни е вода – ние сме вода. Дайте на тялото си това, от което се нуждае най-много от всичко друго, за да е щастливо. Защото…“здрав дух в здраво тяло“, при нас – „щастливо тяло, щастлив човек“.

 6.Две понятия, два паралелни свята: „офис/работа“, „дом“; „дом“ и „офис/работа“. Оставете работата в офиса, тя няма място във вашия дом. Не носете документите у дома, не вземайте онази папка, така добре се връзва с бюрото си – перфектна комбинация на цветове. Но определено няма да върви на новите ви завеси, на цветето до прозореца, на нощната ви лампа. Не носете работата у дома.

7. Създайте си просто състезание сами за себе си и се опитайте да финиширате първи (изключително приятно е да си победител, особенно когато се състезаваш със собственото си „Аз“). Поставяйте си всяка седмица ново начинание, всеки понеделник нова цел, макар и простичка. Това може да е да се запознаете с нов човек, да извървите няколкото километра до работното си място пеша два пъти тази седмица, да се усмихвате всеки ден с по-един път повече на някого, да пропуснете сладкото изкушение на деня или просто да се разхождате повече. „Постигнатото“ отпразнувайте в неделя с чаша вино, топла вана, приятен филм. Така вместо да се чувствате подтиснати от изминалите „поредни седем дни от живота си“, ще усещате себе си катопобедител, достигнал заветния финал, готов за нови и непознати предизвикателства още на следващия ден.

 

25 малки тайни на щастието 6

   8.Ти черпиш своята сила от Тара, Скарлет. Земята е твоят дом“. Дори и да не сте привърженици на романтичните представи за света в „Отнесени от вихъра“, едва ли не бихте се съгласили, че силата на всеки един от нас идва от природата – началото и краят на живота, всичко, което ни прави да бъдем живи, енергични, изпълнени с вяра и сила в света. Затова, нашият съвет е да използвате тази „батерия“като свое презареждащо средство. Дайте на тялото си възможността да почерпи живителните сокове на земята и на природата. Използвайте слънчевите дни за разходка в парка, в гората. Топлото лято охладете под незаменимата сянка на дебело дърво. Зимата се насладете на красотата на планината, на невероятните бели пейзажи, сякаш изрисувани току що под четката на изкусен майстор художник. Разхождайте се сред природата възможно по-често, за да избягате от забързаното време на града. И макар на практика да сте изминали безброй повече крачки отколкото в поредния търговски център, след деня си, прекаран в невероятната прегръдка на нашата природа, вие ще усещате тялото, ума и духа си безброй пъти по-разтоварени, енергизирани и щастливи вечерта.

   9.„Деня се познава от сутринта“. А какво по-добро начало на деня от топла, домашна закуска. Организмът на всеки човек, точно както и всяка друга машина, се нуждае от своето гориво, за да заработи. Замислете се дали е възможно да карате автомобила си на кредит, тоест, карате си така леко и небрежно с празен резервоар 200км и към средата на пътуването решавате да заредите набързо на някаква бензиностанция, така между другото. Е, ще ви разочароваме – ама не става! По аналогичен начин не можете да очаквате и тялото ви да започне деня си, ума да изпълнява пълноценно функциите си, ако не им дадете здравословна, балансирана и богата на витамини закуска (по възможност и вкусна… и езикът и той има право на малки радости и наслади в тоз живот). Така че, закусвайте, другари, закусвайте смело и умело!

 

25 малки тайни на щастието 7

   10. Запечатайте красивите мигове от живота си и щастливите събития. БУКВАЛНО – снимайте. Направете снимки на рожденните си дни (след години доста ще се забавлявате на уловеното от обектива), на децата си докато растат така неусетно, на онези семейни събирания, които някой ден може би няма да са толкова многобройни, а някой от хората на тях ще са вече само в сърцата ни. Овековечете случайната разходка в парка с любимия човек, направете цяла фотосесия на Ваша милост и Принца/Принцесата. Снимайте себе си на екскурзии, приателите си, а след това надпишете снимките и ги подредете в специално албумче за случая, направете си колаж или просто запазете негатива за поколенията. Повярвайте ни, дори и в момента да мислите, че от този кадър няма да излезе фотошедьовър за изложба в Националната Галерия, някой ден вие (или децата ви) много, ама много ще се забавляват на прическата, гащеризона, странните (какво са това!!!) обувки, а усмивката ще грее на лицето ви, дали от носталгия, дали от смях – няма особено значение.

   11. Принципът на „само още 5 минути“ е до болка познат на всички нас, работните пчелички, които от дъното на душата си мразят онзи пронизващ звук на АЛАРМАТА сутрин. Ние, от Дамски Клуб, смело заявяваме, че според нашето скромно (и не до там) мнение, АЛАРМАТА за събуждане сутрин е с първоизточник „Наръчникът за древни китайски мъчения“. Но въпреки това, въпросният „принцип на петте минути“ по никакъв начин не отстъпва на принудителното събуждане от сякаш стържещ по мозъка звук по степен „ужас“. Така че смекчаването на този процес, по-хубавото ви и щастливо събуждане определено е това след първото позвъняване на часовника. Освен че не се измъчвате в лек унес, в който обаче съзнанието ви е под напрежение да не се успите, така ще имате и повече време да започнете деня си по начина, по който сте планирали това да се случи. Тези пет минути повече сън не ви предоставят нищо повече освен нервност, припряност, бързане и задължително неспокойствие още в първите стъпки в новия ви ден. Съгласете се – мечтаното утро е леко по-в страни, на съседната пресечка дори от адрес „пак закъснях N 75”.

 

25 малки тайни на щастието 8

   12. Направете сами първата крачка към промяната като намерите начин да разчупите монотоността в ежедневието си. Изключително досадно, изтъркано и поучително изречение, но съдържащо цялата истина, което можете да си представите. Очаквате някой друг да ви забавлява! Та защо? Ако вие сами не знаете какво би ви накарало да се чувствате по-комфортно в собствената ви кожа, по-разнообразени, защо си мислите, че някой друг би успял да открие ключа към ващето щастие. Най-голямата грешка е човек сам да се подхлъзне по наклонената плоскост на сивия ден с безконечно повтарящите се едно след друго и на сън познати действия, места и предмети. А след това със скръстени ръце и физиономия на три годишно глезено дете да се оплаква, че „му било скучно“. Не е нужно да правите нещо грандиозно всеки ден – просто променяйте малките неща. Изберете нов маршрут по пътя за дома, купете си нов вид кафе или чай, опитайте нов парфюм, подредете мебелите вкъщи малко по-различно. Хранете се на различни места, срещайте се с повече познати от училище, университета, службата, почивката миналата година, та и дори с онези от концерта, които безпардонно скачаха върху крака ви два часа, но пък бяха изключително чаровни. Разнообразието е в самите вас и вие само можете да дадете воля на този неукротим порив – развихрете въображението си и му позволете да гради чудеса пред очите ви всеки ден.

   13. Завършвайте работната седмица подобаващо, или иначе казано – давайте си повод да очаквате петък вечер с нетърпение. Дали сте организирали пристяна вечер в компанията на приятели, с които да разнообразите изминалата работна седмица, да споделите усмивката си с тях или просто сте решили да се отпуснете блажено на така удобното канапе вкъщи с дългоочакваната домашна киновечер под надслов „усмивки от старите ленти“ – няма особенно значение. Важното в случая е да направите вечерта ОЧАКВАНА. И по възможност – всеки петък с тазлична тематика. Топлата вана с приятна музика, ароматни свещи и най-новото списания или увлекателна книга, може да звучи банално, но само веднъж опитано, ще се превърне в един доста щастлив момент от седмицата, посветен изцяло на вас, вашият комфорт и добро настроение. Създайте си своя специален момент и детайлно си планувайте всеки момент от него, като за това си дайте повече време, доизпипайте го от всичките му страни. Нека петък вечер не се свързва само с края на работната ви седмица, но и с това да „отпразнувате“ своеобразно началото на малката ви мини-ваканция през следващите два почивни дни.

 25 малки тайни на щастието 914. Социалните медии в 21 век играят изключително голяма роля в живота на съвременния човек. Дори и да не сте от най-големите почитатели на висенето с часове пред монитора само и само да издирите поредната клюка, всеки един вече разполага с регистрация и профил в някоя от нашумелите „мрежи“. Е, ние не сме много сигурни колко точно „социални“ са тези мрежи, дори смеем да твърдим, че по-скоро действието им е положително деградивно за вашия социален живот. Затова съветваме да не разчитате на тях за своето развлечение през деня. Да, може да предлагат много повече картина и нагледност на случващите се събития, но телефонното обаждане до човека, от когото се интересувате, определено ще ви даде много повече информация за неговото реално състояние – как се чувства, как говори, какво мисли. Телевията не изключваме като начин за асимилиране и усвояване на новостите по света (все пак е хубаво да знаем какво се случва около нас и както се казва „да сме в час“), но до там. Прекарванетона два, три или дори и повече часа пред компютъра или телевизора, не би ви накарало да се чувствате по-щастливи, а само би засилило чувството ви на изолация от света и депресивното ви състояние. Затова ако ви е скучно, просто подредете, изчистете, отидете до магазина, разходете се в парка – все „събития“, от които сами ще имате полза и със сигурност ще увеличите коефициентът си за полезно действие към самите себе си.

   15. Не заспивайте в лошо настроение. Като за начало – едва ли ще можете да заспите ако си легнете в мекото ложе в лошо настроение. А ако успеете – то тогава ви очаква една доста изнервена нощ, неприятни сънища, въртене в леглото и като цяло – не много приятно изживяване. Черешката на тортата разбира се ще бъде и не до там красивият ви вид на сутринта, с черни кръгове под очите, намусена физиономия, изморен вид, доста „крив“ характер и ред други придружаващи този букет от „прелести“, напълно безплатни допълнения. Препоръчваме ви, каквото и да ви е разстроило или наранило през деня, просто да се опитате да го прогоните от съзнанието си с дълбоко поемане на дъх, затваряне на очите, пълно успокоение и вяра в това, че утрешният ден е много скоро, а както по-знаещите от нас са казали: „утрото е по-мъдро от вечерта“. Все пак само след няколко часа ви очаква новата ви възможност да поправите разваленото от предния ден, а за да успеете, се нуждаете от свежи сили, въстановено тяло и дух.

 

25 малки тайни на щастието 10

   16. Излизайте по-често с приятели. Е, тук не мислим, че е нужно да дообясняваме. Човекът е социално същество и като такова има жизненоважната нужда да контактува с други социални човеци. Моля, запозвайте със социализирането. Успешното и градивното такова е сигурна гаранция за вдъхновяваща доза щастие.

   17. Не се хранете, докато работите, както и обратното. На всички е известно, че бързото хранене не просто не е добро за стомаха и организма ви, но и води до напълняване. Отделете си достатъчно време да се нахраните с подходяща храна, на подходяща маса, в подходяща поза. Усетете удоволствието от храната, дайте и на мозъка си възможност да осъзнае процесът на хранене, на оганизма си – да се посвети само на това. Не разсейвайте вниманието си. След това добършете работата си отново концентрирано само върху нея. Със сигурност всеки от нас е опитвал съвместяването на тези две действие („защото няма време“), но силно се съмняваме, че сте спестили нещо. Дори сме по-склонни да вярваме, че две дини под една мишница не се носят и реципрочно, просто си губите времето в заблуда.

   18. Не задържайте сълзите си насила; не спотайвайте мъката си и не я таете дълбоко в себе си. Рискувате да се превърнете в емоционална бомба със закъснител, във вулкан от напрежение, който в някой ден просто ще изригне и ще унищожи всичко около себе си. Плачете, когато ви се плаче, тъжете ако е така! Неизразяването на емоциите ви и тяхното прикриване само разрушават емоционалната микросреда на вашия свят и балансът се превръща в прах. Сълзите не са слабост, не са безхарактерност, не са провал – те са право на всеки един от нас и начин да се отърсим от насъбралото се напрежение. И понеже най-обичаме да се оповаваме на поговорки – „След всяка буря изгрява слънце“.

 

25 малки тайни на щастието 11

   19. Нека не работата е първото нещо, което виждате сутрин – оставете имейлите, документите и всичко друго за малко по-късен момент, когато на практика започва работният ви ден и изпийте кафето или чая си на спокойствие. Отделете няколкото минути, които са ви нужни, за да можете да се събудите, да организирате деня и целите в ума си, да избистрите съзнанието си, а защо не и да си припомните невероятният сън, който току що сънувахте. Малките удоволствия в живота правят деня ни щастлив. Не се лишавайте сами от тях.

   20. Намерете своя безценен човек – този, на който имате безгранично доверие, пред който можете да сте напълно открити и тотално непринудени. За който не е нужно да се преструвате или усмихвате на сила. Човекът, на който можете смело да изплачете и най-страшната си болка, безстрашно да се похвалите и за най-големия си успех. Родител, роднина, приятел, спътник в живота – без значение. Стига всеки съвет, който ви даде, всяка усмивка, с която ви окуражи, всеки поглед, с който ви насърчи да ви правят щастливи. Защото споделената мъка е половин мъка, а споделената радост – два пъти радост. А и кой не би искал да знае, кой не би се чувствал по-силен в живота си, по-щастлив когат знае, че винаги има някой, на когото може да позвъни в три през нощта; някой, който би му пазил гърба и ще е винаги там за него!

 

25 малки тайни на щастието 12

   21. Обичайте хората около себе си. Любовта и щастието вървят ръка за ръка. Но защо забравяме и обичта? Обичайте родителите си и бъде в добри отношения със семейството си. Да, често може да искате да цапардосете по-малката си сестра, защото пак ви е загубила едната обица, но няма човек на света, който да може да измести тази малка глезана от сърцето ви (а обички – бол!). Пътят към истинското щастие е хармонията в семейството и в средата, в която виреете всеки ден от живота си. Ако вие на обичате и не почитате родителите си, ако не сте в добри отношения с тях – няма как да сте щастливи. Изначално събаряте основите на къщата, замествате твърдата земя, на която сте стъпили с плаващ пясък и очаквате да изградите здрава и стабилна основа за новата си къща. Е, мили ни читатели – не става. Да, родителите понякога досаждат, родителите все съветват и напътстват, но никой няма да плаче така за вас, да страда с вашата болка, както те. Изградете здравото си семейство, обичайте хората, които съдбата ви е предоставила, открийте прекрасните им черти и просто бъдете щастливи с тях, и те със вас!

   22. Направете добро и предайте нататък. Измислете си кауза, поставете си цел и работете за нея. Правейки добро за някого, правите добро за себе си и себе си по-добър. Помогнете на възрастната дама да премине пътя, нахранете котето, захвърлено на улицата или му намерете дом, дарете дрехите, които вече не ви трябват, почистете заедно с приятели в гората, в парка, включете се в добрата кауза, за която толкова си мислите напоследък. Измислете нещо ново. Дори и подадената ръка на някого като помощ да слезе от автобуса е подадеда ръка към самия вас, към промяната на света, както вие си го представяте и в който вие искате да живеете. А удовлетворението и щастието, пълнотата, която ще изпитате след всеки жест на загриженост към някого, са просто неописуеми с думи. Те са за сърцето!

 

   23. И понеже и ние все пак сме хора, имаме си и слабости. Та като за финал – лесно и просто. Яжте сладолед J

ЕТИКЕТИ тайни щастие

Коментари

Анонимен
#1 от AnthonyLen
07 Февруари, 2017 | 22:38
Напиши отговор
No matter how you do it, losing weight is an individual thing. Friends can help you but they can't lose the weight for you. You've got to take charge of your weight loss from the beginning if you want to get serious about losing weight. The following tips will help.
Добави коментар