30 книги, които всеки трябва да прочете поне веднъж

13 Юли, 2016
1 коментар

Ако сте почитатели на качествената литература и търсите подобни книги, тук сме избрали 30 от най-влиятелните и брилиантни книги, които всеки трябва да прочете през живота си! Колко от тези книги сте прочели вече? Проверете и запълнете пропуските с предложените от нас заглавия.  

Image title

1. „Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли

Издаденият през 1960г. роман изучава човешкото поведение  и колективната съвест на  Дълбокия юг през ранните години на 20в. Хуморът се преплита с деликатните нишки на предразсъдъци, омраза, лицемерие, любов и невинност, за да се получи един от най-добрите романи, писани някога.

Image title

2. „1984” от Джордж Оруел

История за деспотичен тоталитарен свят на контрол, страх и лъжи. Проследете живота на Уинстън Смит, докато той се бори срещу развиващата се в него човешка природа в свят, в който индивидуалността, свободната воля и любовта са забранени. Delve

Image title

3. Поредицата „Хари Потър” от Джоан К. Роулинг

Със сигурност сте чували за Хари Потър, но чели ли сте книгите? Проследете живота на младият магьосник от встъпването му в света на магията, когато той е наричан „момчето, което оживя”. Посетете Хогуортс, срещнете се с героите и наблюдавайте израстването на Хари и превръщането му в един от най-известните литературни герои.

Image title

4. „Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин

Средната земя е чуден експанзивен свят, изпълнен с смут, герои, зло и невинност. Въпреки че търсенето на протагонистът ни Фродо Бегинс няма изгледи за успех, тази трилогия е една история за триумф в най-невъзможните за това обстоятелства.

Image title

5. Великият Гетсби” от Скот Фицджералд

Публикуваният през 1925г. книга изследва упадъкът на Епохата на джаза, срива на американската мечта и встъпването на един човек в свят, където дори тези, които живеят най-снизходителен живот не могат да получат любов.

Image title

6. „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин

Като един от най-известните романи на всички времена, „Гордост и предразсъдъци” разказва за ухажването между два противоположни характера в свят, където обноските и учтивостта са от първостепенно значение. 

Image title

7. „Дневникът на Ане Франк” от Ане Франк

Незабравима и дълбоко внушителна, тази книга е дневникът на едно младо еврейско момиче, прекарало живота си в укриване от нацистите, в който описва всичко за преживяванията си и който е издаден след края на войната. Въпреки трудния с живот, Ане продължава да вярва, че хората са добри по природа и светът е изпълнен с красота. Това момиче ще промени живота ви.

Image title

8. „Крадецът на книги” от Маркъс Зюсак

 

Действието в романа се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх. Проследява живота на малката Лизел, която спасява книги от тиранията на нацистския контрол. Междувременно семейството й укрива еврейски борец в мазето си, а разказвачът е самата Смърт. Срещнете се с храброст, която трудно се намира в света, и приятелство, което е завързано в най-необикновени ситуации.

Image title

9. „Хобит” от Дж. Р. Р. Толкин

Тази книга е предисторията на „Властелинът на пръстените”. Въпреки че филмите са необяснимо дълги, романът първоначално е написан като малка детска книжка. Срещнете се с любимите си герои от „Властелинът на пръстените”, опознайте миналото на Билбо Бегинс, който с огромна смелост се отправя към невероятно и опасно приключение.

Image title

10. „Малки жени” от Луиза Мей Олкът 

Запознайте се с четири сестри, всяка от тях със свой индивидуален характер, които живеят във великолепния 19в. в Нова Англия.  Проследете тяхната борба и се надсмейте над техните недостатъци, докато тези момичета се превръщат в силни жени.

Image title

11. „451 по Фаренхайт” от Рей Бредбъри

Книгите са забранени и професията на самия главен герой Гай Монтаг е да изгаря всяка една книга, на която се натъкне. Често сравняван с романа „1984” от Джордж Оруел, дистопичният свят на Рей Бредбъри е изключителен коментар върху конформизма и пристрастеността и зависимостта на западното общество от медиите.

Image title

12. „Джейн Еър” от Шарлот Бронте

Призната за една от най-влиятелните героини на всички времена, Джейн Еър е силна, несломима жена, въпреки трудното си детство и ограниченото викторианско общество.

Image title

13. „Фермата на животните” от Джордж Оруел

В книгата се описват събития, които водят до установяването на ерата на Сталин-корупция, недалновидност, безразличие, невежество и терор. Книгата е алегория на революцията от 1917г. в частност и революцията въобще.
Image title

14. „Отнесени от вихъра”от Маргарет Мичъл

Историята се развива в Юга по време на Гражданската война в САЩ. Ако сте гледали и харесвате филма, със сигурност ще заобичате книгата. Въпреки че главната героиня и светът, в който тя живее, са гадни, мнението на читателите е противоречиво с развитието на историята, тъй като в този роман се говори за обречена справедливост, когато и Югът, и Скарлет губят войната.

Image title

15. „Спасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър

С поставена в центъра цинична младост, романът изследва предизвикателствата и изолацията на юношеството. Извлечете своя собствена поука, като следвате 16-годишният Холдън Кофилд в една история, която десетилетия наред е раздвоявала читателите.

Image title

16. „Паяжината на Шарлот” от Е.Б.Уайт

Обединете усилията си с Шарлот, любящ и щедър паяк, и Фърн, фермерската дъщеря, в опита им да спасят Уилбър Працето от опасността да се превърне в закуска. Романът е завладяващо напомняне да се сгреем от простите чудеса,които ежедневието ни поднася,и да се опитаме да бъдем добри с всички създания.

17. „Хрониките на Нарния” от К.С.Луис

Още един известен фентъзи свят, Нарния е дом на стотици великолепни създания, всяко от тях със свой собствен произход, нрави и идеали. Позволи на въображението си да се развихри, докато минаваш през дрешника и срещаш едни от най-известните литературни герои в историята.

Image title

18. „Гроздовете на гнева” от Джон Стайнбек

Издаден през 1939г, действието в този роман се развива по време на Голямата депресия, погълнала семейство Оклахома, след като са принудени да заминат за Калифорния. Почувствай Америка в история, в която хората са разделени на богати и бедни, на слаби и силни. 

Image title

19. „Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг

Този класически роман проследява живота на едни момчета, изоставени на самотен остров, които регресират до диваци, и тяхното красиво, приятно съществуване на острова се превръща в примитивен и жесток кошмар.

Image title

20. „Ловецът на хвърчила” от Халед Хосейни

Една история за истинско приятелство, която проследява опитите на Амир да намери единственият истински приятел, който някога е имал, въпреки че го е изоставил поради етнически и религиозни различия, които съществували в Кабул, Афганистан.

Image title

21. „За мишките и хората” от Джон Стайнбек

Това е една заплетена история за приятелство между двама работници имигранти: Джордж Милтън и Лени Смол, в Калифорния. Наблюдавайте как се развива тяхното приятелство, докато двамата работят, за да осъществят скромните си мечти за собствена земя и домашни любимци.

Image title

22. „Повест за два града” от Чарлз Дикенс

След като е прекарал 18 години като политически затворник, Д-р Манет е освободен и се връща в Англия със дъщеря си Луси. Там двама различни мъже се влюбват в Луси и се впускат в една история на любов и жертви.

Image title

23. „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир

Това е може би най-известната любовна история, която е писана някога. Една епична трагедия, която изследва еуфорията на желанието и трагедията на отмъщението.

Image title

24. „Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс

Грабни една хавлия и придружи Артър Дент в едно фантастично приключение през галактиката. Научи се да не вземаш вселената толкова на сериозно и забрави всеки смисъл, който си отдавал на живота, защото всички знаем, че истинският смисъл на живота е 42.

Image title

25. „Брулени хълмове”от Емили Бронте

Една страстна и опустошителна история за любов, съперничество и отмъщение, която проследява живота на Катрин Ърншоу и осиновения от баща й Хийтклиф, които израстват като две напълно различни личности.

Image title

26. „Пурпурен цвят” от Алиц Уолкър

Спечелила множество награди, тази книга представлява една опустошителна история, която проследява живота на чернокожите жени в САЩ през 30-те години на 20в. Цензорирана и предизвикателна, жестоката действителност, изобразена в „Пурпурен цвят”, ще ви остави потресени.

Image title

27. „Алиса в Страната на чудесата” от Луис Карол

Странна и любопитна, тази книга изследва потенциала на въображението и реалността на измислицата. Ако желаете да се избягате от действителността, това определено е книгата за вас.

Image title

28. „Франкенщайн” от Мери Шели

Комбинация от готически трилър, поучителен разказ и романтически роман, тази история е като никоя друга. Написана от Мери Шели, когато била на 18г., „Франкенщайн” напомня на читателите да си зададат някои наистина разтърсващи въпроси: Какво ни прави хора? Какво дължим един на друг като живи създания? Колко далеч може да стигне науката, отвъд границите на природата.

Image title

29. „Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен

Често наричана Великият роман на Америка, това е една дълбока и сложна история за приятелство, младост и променливи норми на обществото.

Image title

30. „Кланица 5” от Кърт Вонегът

Въпреки че самият Вонегът признава, че в книгата му няма много герои или конфликти, въздействието й е неоспоримо. Пътуваме през живота с протагониста Били Пилгрим, докато той преживява Втората световна война през сравнително необикновена перспектива.-той е отвлечен от своята планета Тралфамадор. Богата и забавна, тази история ни разубеждава от войната и убийствата, които управляващите налагат. 

Неда
ЕТИКЕТИ Книги

Коментари

Анонимен
#1 от Петър Илиев
03 Септември, 2016 | 16:33
Напиши отговор
Не е възможно да съществува какъвто и да е списък без Le Petit Prince, Antoine de Saint-Exupéry :-) И едва ли някой автор заслужава да бъде представен с повече от едно произведение тук.
Добави коментар