6 упражнения за премахване на целулита

14 Юли, 2016
1 коментар

Жени на всякаква възраст стават жертва на целулита. Ето какво може да направите, за да се отървете от него. 

Нито една жена не е защитена срещу целулита. Той може да се появи в тийнейджърските години или дори по-рано. Това е така, защото целулитът е просто…мазнини. Просто изглежда нещо различно от начина, по който се отнасят към него. Търсите ли начини да се справите бързо с него?

Всеки има нишки съединителна тъкан, които разделят мастните клетки на отделения и свързват мазнините с кожата. При жените тези нишки образуват структура с формата на медена пита тъй, че при по-голямо количество мазнини в тялото, те изпъкват от килийките като пълнеж на матрак. Мъжете имат по-малко цеулит,защото техните нишки са разположени хоризонтално, образувайки пресечена на кръст структура, което предпазва от издутини или вдлъбнатини

Въпреки че целулитът може да се появи по всяко време, най-често той се появява от нищото и се влошава с годините. Това се случва, защото тъканите ни се променят. Нишките от съединителна тъкан се сгъстяват с възрастта и кожата ни изтънява, което прави целулитът по-забележим. По-важното е,че натрупваме мазнини с напредването на възрастта. „Една обикновена жена губи 2,3 кг мускули и ги заменя с около 6,8 кг мазнини на всеки 10 години от пълнолетния си живот,” казва Уейн Уесткот, съветник по превенция. „Тъй като мазнините са изключително меки, те не поддържат кожата ни изпъната както мускулите ни. Те също така заемат повече пространство, затова изпъкват,” обяснява той. „С правилните упражнения можете да намалите целулита и да направите долната част на тялото си по-гладка и по-стегната. Подлагайки 16 жени, на възраст между 26 и 66г., на специална програма за 8 седмици, всички те сесъобщават, че целулитът им е намалял.”

Правете по 1 серия от 10 до 15 повторения на следните упражнения 3 пъти седмично. Вдигайте краката си бавно, като броите 2 секунди за издигане и 4 секунди за спускане. Загрейте добре, преди да започнете,  с ходене, карайки колело във въздуха или леки разтягания.

I.Мускули, които се тренират: четириглав, мускул отвеждач, подколянно сухожилие и седалищен мускул.

Необходима екипировка: гирички

Можете да правите упражнението и без тежести, просто дръжте ръцете на бедрата си. Ако искате да бъде по-трудно, вдигайте гиричките на нивото на раменете си.

Image title

1.Краката трябва да бъдат на широчината на раменете, гърбът изправен. Вземете гиричките в ръцете си и ги отпуснете на бедрата си.

2.Направете голяма крачка наляво и свийте лявото си коляно, докато бедрото ви застане успоредно на пода, а десният крак дръжте изпънат. Лявото коляно не трябва да бъде по-напред от пръстите на краката, а бедрото не трябва да се спуска по-ниско от коляното. Останете така, после се върнете в изходната позиция и повторете движението с десния крак, без да спирате за почивка.

II.Мускули, които се тренират: седалищен мускул

Необходима екипировка: тежести за глезени

Важно е да не извивате или изгърбвате гърба си, докато правите упражнението. Така ще избегнете напрежението върху гръбнака. Ако ви се стръва трудно, можете да правите упражнението и без тежести. Ако нямате тежести може да използвате леки гирички, поставени на свивката зад коленете.

Image title

1.Наведете се на лакти и колене, дръжте гърба изправен, а главата-на една линия с гърба така, че очите ви да гледат право надолу.

Image title

2.С изправе гръб и свит десен крак, повдигнете левия нагоре към тавана, докато бедрото ви застане успоредно на пода. Кракът ви трябва да остане eeping your back straight and leg bent, slowly swing your right leg back and lift your right foot toward the ceiling until your thigh is parallel to the ground. Your foot присвит, по време на упражнението, след което се върнете в изходната позиция. Направете една серия с левия крак, а после една и с десния.

III Мускули, които се тренират: вътрешната част на бедрото

Необходима екипировка: тежести за глезени

Докато правите упражнението, дружте горната част на тялото напълно неподвижна. Докато научите самото движение, може да го правите без тежести.

Image title

1.Легнете на лявата си страна, отпускайки главата си на лявата ръка, и поставете дясната на пода пред кръста ви за подпора. Свийте десния крак в коляното и го поставете пред коляното на левия. Левият крак трябва да бъде добре изпънат.

Image title

2.Бавно повдигнете левия си крак, толкова високо, колкото ви е удобно. Задръжте за секунда и после бавно го спуснете. Направете една серия с левия крак, а после още една с десния.

IV.Мускули, които се тренират: седалищен, мускул отвеждач, четириглав, тазобедрени флексори

Необходима екипировка: тежести за глезени

Поставете краката си на широчната на раменете, ръцете на бедрата, лактите навън и пръстите на краката-обърнати леко навън. Главата трябва да бъде изправена така, че очите да гледат напред. Ако искате да е по-трудно, вземете по една гиричка в ръка.

Image title

1.Леко присвийте колене и клекнете назад, сякаш се готвите да седнете в стол. Дръжте гърба изправен и внимавайте коленете да не минават по-напред от пръстите на краката ви. Спрете, когато бедрата ви са почти успоредни на пода, не се навеждайте повече.

Image title

2.Задръжте така, след което изпънете краката си, изнасяйки единия настрани. Задръжте отново и след това се върнете в изходната позиция. Повторете същото с другия кракPause, then straighten your legs, lifting your left leg off the floor and out to the side as you stand. Pause again, then return to the starting position.

V.Мускули, които се тренират: външни бедра

Необходима екипировка: еластична лента за упражнения

Външната част на бедрата е проблем на много жени. Това упражнение ще ви помогне не само срещу целулита, но и ще направи краката ви по-силни и стегнати.

По време на упражнението дръжте гърба си изпънат на пода, не го прегъвайте. Ако балансът ви е проблем, легнете близо до стол и дръжте краката му за опора.

Image title

1.Завържете лентата около глезените си и легнете с ръце, поставени отстрани на тялото. Изпънете краката към тавана и ги разделичете един от друг, така, че лентата да е изпъната.

Image title

2.Бавно разделечавайте краката настрани толкова, колкото можете. Когато напрежението е твърде голямо и лентата не може да се разпъне повече, задръжте, след което бавно приберете краката си в изходна позиция.

VI.Mускули, които се тренират: седалищен, четириглав и подколянно сухожилие

Необходима екипировка: здрав стол или пейка

Тъй като това упражнение е за по-напреднали, упражнявайте подскоци, преди него, за да свикнете с движенията. Ако искате да е по-трудно, вземете гирички в ръцете си.

Image title

1.Застанете на около 2 крачки пред стола или пейката с гръб към него/нея. Свийте десния си крака и изпънете левия назад, поставяйки върха на крака на стола/пейката. Дръжте гърба изправен, главата вдигната така, че очите да гледат напред.

Image title

2.Бавно присвийте лявото коляно, докато кракът стане успореден на пода.Дясното коляно не трябва да минава по-напред от пръстите на краката. Задръжте, след което се върнете в изходната позиция. Направете една серия с левия крак, след което още една с десния.

Неда

Коментари

Анонимен
#1 от Pesho
22 Юни, 2017 | 22:08
Напиши отговор
Браво така се правят упражнения за тонус, ако ти потрябва и някой уред ще се намери website.
Добави коментар