Няколко истини за енергийните напитки...

15 Септември, 2014
0 коментара

Рекламите на енергийните напитки ви обещават свят с несериозни твърдения за невероятния прилив на енергия, който ще изпитате, как ще станете най-добрият атлет в света и ще направите перфектно тяло.

Изникват няколо въпроса:

Полезни ли са тези енергийни напитки?
Наистина ли ви правят по-енергични?
Наистина ли съдържат някаква магическа енергийна формула?
Ще ви помогнат ли да отслабнете?
Ще ви помогнат ли, когато тренирате?

Първо, нека погледнем от какво реално са съставени тези енергийни напитки. Повечето от тях съдържат газирана вода, високо фруктозен царевичен сироп (или други добавени захари), кофеин, таурин амино киселина, както и някои ужасни изкуствено получени витамини, които се добавят за да ви внушат, че има нещо полезно и здравословно в тези концентрати.

Image title

Да започнем с високо фруктозния царевичен сироп. В него има много калории, които ще се лепнат директно на коремните ви мазнини и са по-вредни за вас, отколкото обикновената рафинирана захар. В някои енергийни напитки има добавени други захари, вместо фруктозния царевичен сироп, но това няма значение, защото и те са богати на празни калории без никаква хранителна полза.

Най-вероятно ще кажете, че има и енергийни напитки с ниско или без съдържание на захар, които са алтернатива. Да, това е така, но тук идва проблема с вредните химикали в изкуствените подсладители, които от своя страна си имат и своята лоша здравна черта. Множество проучвания да показали, че употребата на изкуствени подсладители води хората до прекомерна консумация на много калории и помага за натрупването на килограми в дългосрочен период, и има негативен хормонален ефект върху човешкото тяло. 

Изкуствените химикали, оцветители и подсладители в храната като цяло са все лоши новини за тялото ви! Никога не е добра идея да подлъгвате тялото си с изкуствени вкусове. 

Image title

Относно кофеина, той сам по себе си не осигурява "енергия". Технически погледнато, единствената субстанция, която реално ви дава енергия са калориите от въглехидратите, протеините и мазнините. Все пак, кофеинът може да спомогне разбуждането на някои хора, защото стимулира централната нервна система.

Вместо да приемате кофеин изкуствено, като добавка към някоя енергийна напитка, по-добре го приемайте като си направите кафе, или пиете чайове, които реално ви предоставят много силни здравословни антиоксиданти! Ако пиете кафе ежедневно и редовно, най-вероятно имате някакво ниво на пристрастеност и ефектът от енергийните напитки ще е минимален така или иначе. 

Сега да обърнем внимание на т.нар. магическа комбинация от таурин и B-витамини, с които са пълни тези енергийни напитки. Приемате таурин с почти всеки протеинов източник, а по-голямата част от тези изкуствено добавени В-витамини просто си отиват направо в тоалетната. Витамините са истински полезни, когато се приемат от естествени истински източници на храна, а не когато са добавени химически в някоя газирана напитка. Тялото ви просто не използва фалшивите източници на витамини, както тези от истинската храна. 

Както виждате, няма нищо полезно в тези енергийни напитки. Не се прехласвайте по рекламите, не тровете тялото си. Ако тренирате, искате да отслабвате или просто да водите здравословен начин на живот - избягвайте енергийните напитки, защото иначе правите точно обратното на това, към което се стремите. 

Няма проблеми от време на време да се изкушавате, все пак 'почти всичко хубаво е вредно', но не прекалявайте! 

Image title

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар