Дали говоря правилно?

22 Април, 2015
0 коментара


Днес избрах да пиша по една според мен болезнена за обществото тема, а именно - правоговор. Неоспорим е фактът, че тази тема е била обект на обсъждане безброй пъти - в сутрешни блокове, в различни предавания, в интернет форуми и блогове, в научни статии и къде ли още не. Тук аз искам да изкажа своето лично мнение по този въпрос, макар и да не се хареса на всички, а и не очаквам това да се случи, защото различни хора - различни мнения.
За жалост в училище не съм си поставял за цел да говоря правилно, но това не означава, че не мога да го правя. Бях отличен ученик, много старателен и изпълнителен. Знаех, че трябва да уча, ако искам да постигна нещо в живота си. Да бъда грамотен беше едно от многото неща, които трябваше да усвоя. Именно затова се трудих усърдно и смятам, че успях да го постигна. За съжаление днес в ежедневието си не говоря много правилно, но не съжалявам за нито едно положено усилие. Това, че не говоря правилно, не ме прави неграмотен. Достатъчно ми е да знам, че ако поискам, мога да говоря както трябва. А и някак си ми е по-добре хората да си мислят, че съм от тези, които говорят неправилно. Често в ежедневието си ставаме свидетели на подигравки относно грамотността. Поради тази причина на мен ми е изгодно да ме подценяват и да ме мислят за неграмотен, но когато отвърна подобаващо на подигравките, тогава аз започвам да се присмивам. Целта ми е поне малко да повлияя на хората като ги накарам да се замислят върху своята култура и език. Писна ми навсякъде около мен да преобладава простотията.
Толкова от мен, изчерпах се. Да, ще кажете "доста кратко". Така е, кратко е, но пък е искрено мнение. Надявам се с думите си да не съм засегнал някого. Смятам, че се изказах в рамките на нормалното.
Автор
author avatar
Yordan Angelov


ЕТИКЕТИ

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар