За троловете и хейтърите, и това как да ги разпознаем

22 Април, 2015
0 коментара
Сигурно всеки който ползва интернет му се случвало да попадне на тролове и хейтъри, съзнателно или не. Те съществуват - както във Фейсбук, така и във форумите, медийните сайтове и всички останали, където се дискутират дадени теми.
Какво е трол. Освен митично създание, думата трол има и друг смисъл когато става въпрос за интернет. Това са онези форумни активисти, които се появяват навсякъде и винаги имат свое мнение, което не съвпада с ничие друго. Всъщност обаче това е само на пръв поглед. Троловете, които обитават интернет нямат за цел да споделят своето мнение в дадена дискусия, а точно обратното - да доведат дискусията до неразбирателсто, нападки и насочване в посока, коренно различна от първоначално установената, т.е. да провалят всеки един градивен разговор. Замислете се - какво е казано, в спора се ражда истината. Да, така е, стига спорът да бъде с аргументи. Но често се случва, когато във Фейсбук или някъде другаде, започнем да дискутираме дадена тема, да се появи някой непознат от нищото и да насочи нашия разговор в съвсем различна посока. Това е първото и най-важно отличително качество на един трол.
Имайки предвид темите които се дискутират в различните сайтове, то и подходът на троловете бива най-различен. Като започнем с непристойно поведение и конфронтация с останалите и стигнем до много фино и премерено манипулиране на дискусията, в зависимост от това какви са правилата на дадения сайт/форум, както и хората ползващи го.
Подобно е и поведението на хейтърите, с разликата че при тях не е важен крайният резултат. Те са вечните противници на това, което казвате, без значение какво е то и как сте го казали. Те са противници на всичко и всички, често пъти и за тях непристойното поведение, както и използването на псувни и нападки е типично.
Как да опонираме на тролове и хейтъри?
В повечето случаи най-добрият начин да се преборите с тях е просто да ги игнорирате. Всяка закачка с тях води до още по-задълбочен сблъсък, който винаги ще излезе от рамките на добрия тон, както и темата, която първоначално сте дискутирали, което означава, че те са постигнали целта си. Когато видите или се съмните в някой, че се опитва да тролва или хейтва, просто го игнорирайте - това е най-доброто противоборство срещу тях!
ЕТИКЕТИ

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар