Зеленчуците – младост и дълголетие

23 Април, 2015
0 коментара


Българинът без зеленчуци не може. Те са основната част от менюто. Питие без салата - не върви, а истинско българско ястие без зеленчук няма. А зимнината в бурканите ни спасява от лошата икономика.

Зеленчуците са незаменима основна съставка в ежедневната ни храна. Особено в прясно състояние, те са жизнено необходими за хората от всички възрасти. Те поддържат високо нивото на водата в организма и ни пазят от всякакви болести. Ние младеем, а здравето ни разцъфтява. Биологичната стойност на зеленчуците е значително по-висока, отколкото на други селскостопански продукти. Те прочистват телата ни от токсични отпадъци и ни зареждат с необходимите витамини и минерали в естествено състояние. Благодарение на тях, нямаме нужда от лекарства, понеже зеленчуците оказват много по-силно въздействие върху пациентите, отколкото лекарствата. Жизненият ни тонус и усещането за физическа сила се повишават от ден на ден ,в резултат на което не само се чувстваме, но наистина ставаме по-здрави. Зеленчуците приети с друга храна я алкализират в стомаха и ние не чувстваме никаква тежест или дискомфорт в процеса на смилане. Те са и естествените биостимулатори. Но те не се използват само за храна. С прости рецепти може да възстановим изтощената коса, загрубялата кожа и уморения вид.

Знам, че звучи много просто, но тъкмо това е хубавото. Българите винаги сме си го знаели, въпреки, че науката чак сега го доказва. Вероятно ни е заложено генетично. Израснали сме и с познатата песничка „Зеленчуци, който не яде…”и с красивите си цветове, галят човешкото око. Българинът е вроден градинар. Зеленчукопроизводството в България служи за задоволяване на нуждите на домакинствата-производители. Всеки с радост би откъснал червените домати от своята градина. Удоволствието от родното производство е не само отглеждането, но и доброто качество на зеленчуците – пълни с витамини, а не с нитрати. Не напразно статистиката сочи, че хора консумиращи пресни зеленчуци през целия си живот са най-големите дълголетници на планетата. Това ни навежда на мисълта, че въпреки бремето на годините, въпреки материалните затруднения човек може да направи за здравето си повече, отколкото редовното посещение при личния лекар.

Автор
author avatar
Anibel Ivanova


ЕТИКЕТИ

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар