Ползи от авокадото

24 Април, 2021
0 коментара


Няма как да не сте чували за този зелен плод,а именно авокадото. Родом от Мексико, днес този плод е разпространен по целият свят. Авокадото може спокойно да се нарече супер био-храна. След редица експерименти и проучвания са доказани неговите множество ползи влияещи върху човека. Повечето плодове съдържат огромно количество въглехидрати, докато авокадото съдържа 80% здравословни мазнини. Съдържа витамините А, В, С, Е, много желязо,мед, магнезий и калий. Огромното количество на мазнини в този плод изобщо не бива да ви притеснява. Както пише и по - горе , това са здравословни мазнини, които са от съществено значение за всяка една клетка от тялото ви. Грешно е мнението,че ако спазвате ниско калорична диета не бива да консумирате авокадо. Напротив едно от доказаните действия на авокадото е намаляване на апетита. А сега е ред да опишем някои от основните полезни свойства на авокадото:
 Контролира кръвното налягане 
 Богатото количество калий в авокадото влияе върху кръвното налягане. До сега се смяташе , че бананите са най - големият източник на калий ,но авокадото го бие по всички точки. В него се съдържа 4-5% повече калий. 
Предпазва зрението 
Отличен източник на лутеин и зеаксантин,които предпазват окото от дегенерация на макулата и поддържат яснотата на здрението.  Тези два източника действат и върху кожата като я предпазват от ултравиолтовото лъчение.
 Полезно за бременни жени
Авокадото съдържа огромно количество фолиева киселина, която е много важна при бременни жени. Витамините В и С в този плод помагат за правилния растеж на нервните и мозъчни клетки и тъкани.
 Предпазва от ракМного от изследванията и проучванията са показали положителни резултати върху рак на простата при редовна консумация на авокадо.  В него се съдържа и олеинова киселина, много подходяща при рак на гърдата.
Намалява симптоми на артритАртрита е доста разпространена болест и се характеризира с възпаление на ставния хрущял, което от своя страна води до силни болки. Приемът на авокадо облекчава симптомите при по ранен стадий на артрит.
Анти - ейдж свойства от авокадото
Тази био храна съдържа богато количество антиоксиданти, който спомагат за предотвратяване на симптомите на стареене. 
 Предпазва кожатаМаслото от авокадо се добавя в различни козметични продукти - кремове, гелове, тоници и други. Има способността да подхранва и хидратира кожата в дълбочина. Помага при акне, зачервявания и дори псориазис. Маслото от авокадо се добавя в различни козметични продукти - кремове, гелове, тоници и други. Има способността да подхранва и хидратира кожата в дълбочина. Помага при акне, зачервявания и дори псориазис.
Подобрява дъха и пази зъбите
Консумацията на авокадо подобрява дъха , особено в случаи при които причината за лошия дъх е някакво стомашно разстройство. Антиоксидантите убиват всякакви бактерии и микроби в устната кухина. 
Това са само част от ползите на авокадото , а ние сме сигурни - в бъдеще ще се открият още безброй полезни свойства от тази супер храна. Авокадото може да се използва за направата на различни ястия и салата. По - мекият плод е подходящ за гуакамоле и смутите, а от по - твърдият може спокойно да се направи сандвич или да се използва като масло. След обелването и нарязването му хранителните вещества много бързо се окисляват , за това е добре обелената част да се покрие с резенче лимон. По този начин здравословните качества се запазват по - дълго време. 

ЕТИКЕТИ авокадо

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар