Какво е кредитен рейтинг?

12 Май, 2016
0 коментара


В интернет пространството има хиляди статии, които обясняват процедурата по кандидатстване за кредит стъпка по стъпка. Там има и съвети, как да договорите изгодна лихва и добри условия. В малко публикации обаче се споменава кредитният рейтинг, който е един от определящите фактори за одобрение за кредит.

      По принцип, ако кандидатствате за неголяма сума пари и къс срок на погасяване, дори и да имате лоша кредитна история и нисък кредитен рейтинг, Вие имате шанс за одобрение, макар и лихвата, която ще трябва да плащате да е доста по-висока от стандартните такива. Когато обаче става дума за сериозни суми и дълъг период на кредита, нещата загрубяват, а получаването на одобрение за кредит си е направо шестица от тотото.

      Ако Вашият кредитен рейтинг не е сред най-добрите, тук Ви предлагаме няколко съвета, чрез които може да постигнете заветното „ДА!“ за желания заем.

      Пробвайте да предложите обезпечение на заема, ако имате тази възможност. Обезпечението може да бъде Ваше собствено движимо или недвижимо имущество, което банката може да продаде, за да погаси Вашите задължения, ако Вие изпаднете в състояние на невъзможност да изплащате месечните си вноски.

      Задължително трябва да докажете, че имате постоянен и стабилен доход, който е достатъчно голям за покриване на личните Ви нужди и за изплащане на месечните вноски. Това, плюс обезпечението, ще повишат шансовете Ви за одобрение за по-голям кредит, с по-дълъг период на изплащане, при нисък кредитен рейтинг и лоша кредитна история.

      Най-често, обезпечението е имот или автомобил. Ако обаче решите да ипотекирате жилището си, помислете добре, защото при невъзможност за изплащане на кредите, рискувате да останете и без дом. Кредитната институция ще го продаде, за да покрие задължението Ви, а Вие ще останете на улицата, за това бъдете внимателни и преценете добре ситуацията.

      Има десетки небанкови институции, които предлагат лесно одобрение дори на хора с нисък кредитен рейтинг. При тях обаче условията са доста по-солени – лихвите са високи, разходите по обслужване на кредита са много повече, а наказателните лихви при просрочие и невнасяне на вноска – огромни. Да, получаването на заем от небанкова институция е по-лесно, но ако не Ви е крайно наложително – не Ви препоръчваме да взимате такъв заем, заради големите разходи и лихви по него.

      Четете внимателно, преди да подпишете. В последно време много се говори за това – да внимаваме какво подписваме. Това важи с пълна сила и за договорите за бързи кредити. Одобрението на хора с лоша кредитна история си има своята цена, която естествено е в ущърб на кандидатстващия. За това, преди да подпишете договор за кредит, се запознайте и добре обмислете всички условия. Четете и между редовете.

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар