Депресията е сериозен проблем, а не просто лошо настроение

03 Декември, 2019
1 коментар

Разговорът за депресията никога не може да тръгне леко и да звучи много оптимистично, защото по същество това състояние няма нищо общо с оптимизма. Напротив, то се намира точно на другия полюс на оптимизма - там, където властват мрачните мисли, чувството за безнадежност и апатията, пише "dariknews.bg".

Депресията е най-често разпространената психична болест - всеки шести човек поне един път в живота си изпада в депресивен период, а в последните години тази честота нараства. Много от нас имат регулярни периоди през годината, в които депресията овладява живота им, а остане ли нелекувана, тя може да се превърне в наш постоянен спътник.

Ако не знаете дали страдате от депресия, но често се чувствате потиснати, без интерес към заобикалящия ви свят, тревожни и самотни, страдате от безсъние и тежки мисли, то най-вероятно сте точно в такова състояние. То в никакъв случай не трябва да бъде оставяно да се „оправя“ от само себе си, нито да бъде неглижирано.

Още с първите симптоми - повишена умора, ниска енергия, намален интерес към неща, които доскоро са предизвиквали ума ви - трябва да вземете мерки. Ако те продължат повече от две седмици, значи със сигурност си имате работа с началото на депресивен период.

Причините за него могат да бъдат най-разнообразни и често - непредвидими или пък трудни за отгатване. Стресът и всекидневни лоши навици, отровна среда или травми в детството са част от тях. Депресията засяга тежко не само настроението ни, но и чувствата, мислите и функциите на тялото, а когато се развие в пълнота, можем да стигнем до много ниска самооценка, промени в теглото, съня, сексуалната активност и дори суицидни мисли.

Ако към този момент още не сте потърсили помощ от специалист, на този етап това е повече от задължително! Моля, обърнете се веднага към психиатър или терапевт, защото депресията може да бъде овладяна и лекувана, но първата крачка към това е споделянето и търсенето на помощ.

В случай, че симптомите са по-леки и се чувствате способни да се справите с тях сами, то тогава направете го в първия момент, в който разберете, че нещо не е наред. Споделете тревогите и страховете си с близки хора, променете онези навици в живота си, които ви носят напрежение, опитайте се да намалите стреса, колкото и клиширано да звучи. И се подсигурете със средство, което гарантирано ще намали симптомите на депресия, при това - под формата на природен продукт. 

ЕТИКЕТИ депресия

Коментари

Анонимен
#1 от Калоян
03 Декември, 2019 | 00:47
Напиши отговор
Най-добре е в такива случаи да се обърнете към психолог.
Добави коментар