Домашни лекове с мед

28 Април, 2021
0 коментара


Знаем, че медът има много приложения в рецепти за красота, за да поддържаме кожата ни подхранена и блестяща, но знаете ли, че ползите за здравето от меда го превръщат в мощен,  златен лечител? Медът е натоварен с антибактериални и противовъзпалителни свойства . Бил е известен  като голяма лечебна съставка дори за древните египтяни. От облекчаването на алергиите към лечението на рани, медът е съставна част от лечебните рецепти от хиляди години.
Важно е да се знае, че медът никога не трябва да се дава на бебета на възраст под 12 месеца. Медът съдържа бактерии, които могат да причинят проблеми с дишането и мускулна слабост, и децата нямат зрялата храносмилателна система, за да се справят с нея. Когато се използва правилно обаче, той е чудесна съставка, която не само се съхранява в кухненския шкаф, но и във вашата аптечка.
Много изследователи смятат, че медът е изключително подценен и недостатъчно използван, но единственият начин да се знае дали  работи, е да се опита!
1. Успокойте кашлицата си
Едно от най-известните приложения на меда е лечението на  кашлица поради алергии или настинка. Според проучване от 2012 г. в педиатрията, няколко чаени лъжички мед могат да облекчат кашлицата, тъй като тя покрива гърлото и предпазва нервните окончания, които контролират кашлицата. Запазете парите си за сироп от кашлица и опитайте  мед следващия път, когато страдате от лека кашлица.
2. Добър сън
Подобно на чистата захар, медът произвежда серотонин и повишава инсулина. Тялото превръща серотонина в мелатонин, химично съединение, което регулира дължината и качеството на съня.  Затова опитайте да добавите малко мед към успокояващ чай или го вземете направо, ако не можете да заспите.
3. Лекувайте рани и изгаряния
Едно проучване от 2005 г., установи, че всички пациенти, страдащи от рани и язви на краката, са се подобрили след директно прилагане на мед към увреждането. Това произтича от антибиотичните свойства на меда, които могат да бъдат естествен лечител и да се борят с много големи щамове на бактерии.
4. Увеличете имунитета си
Смята се, че антибактериалните и антивирусни свойства на меда се борят с настинките и ви държат здрави. И когато се почувствате настинали, опитайте да комбинирате 1 супена лъжица мед и 2 супени лъжици лимонов сок в 1/2 чаша гореща вода.
5. Укрепване на мозъчната сила
Паметта ви изневерява? Или просто никога не сте имали добра памет? Смята се, че медът може да помогне за подобряване на паметта ви. Въпреки че не е научно доказано, много хора все още вярват, че медът може значително да повлияе на мозъка.
6. Заредете тялото си с енергия
Нуждаете се от енергия? Медът е богат на въглехидрати, което ви дава горивото, от което се нуждаете, за да преминете през деня. Въглехидратите поддържат мускулите, което е най-важната част от поддържането на енергията на спортиста.
7. Приключете с пърхота веднъж завинаги
Разреденият мед (мед с 10% вода) е показал, че намалява сърбежа и пърхота, причинени от свръхпроизводство на себум по скалпа. След тричасово приложение всеки ден много хора ще видят и усетят лечебния ефект на меда. А след едноседмично приложение на мед, пърхотът вероятно няма да се върне.
8. Запек
Смесете  равни части мед и ябълков оцет и разредете с вода за насърчаване на здравословното храносмилане. И когато по-добре  усвоявате храната си, можете по- лесно да се борите с излишните килограми.
9. Успокойте ухапването от насекоми
С пролетта зад ъгъла, там са и буболечките. За щастие, медът може дори да се използва за успокояване на сърбеж, ухапване от комари поради неговите противовъзпалителни свойства. Освен това, той може дори да предотврати инфекция от раздразнено ухапване, тъй като медът действа и като естествен антибиотик.
10. Борба с алергии
Вземете чаена лъжичка суров, местно произведен мед за борба със сезонните алергии, сенна хрема или настинки. Важно е да намерите местен мед, тъй като той трябва да помогне на тялото ви да се адаптира към алергените в околната среда около вас - почти като алергичен изстрел. Пчелният прашец също е показал, че помага при алергии.

ЕТИКЕТИ лек мед

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи! :-)

Добави коментар